www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2024. július HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2024.07.20.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

"ÚJRAHASZNOSÍTOTT HAGYOMÁNYOK" projekt 2013-2014

 

 

CÉLOK

 

Célunk, hogy új, a korhoz igazodó alternatívákat mutassunk fel a tanulók számára, a családi, helyi, népi és közösségi hagyományaik vizuális feldolgozására, azok tudatos használatára. Szinte már elvárás a mobiltelefonnal születő generációk számára a virtuális közösségben való jelenlét. Ennek egyik negatív hatása a hagyományok szerepének csökkenése. A program a kikerülhetetlenül egyre jobban terjedő virtuális közösségi formák közé próbálja visszacsempészni a valóságos közösségekben rejlő értékeket, a családi, helyi és népi hagyományokra építkező, fotó és film alapú vizuális tudás fejlesztése révén.

 

A régi családi és közösségi fotográfiák és filmek modernkörnyezettudatos újrahasznosítása” élményszerűen befolyásolhatja az arra fogékony fiatalok látókörét. Ezen múltra és családra alapozott új szemlélet, eredet iránti tisztelet elültetése és pozitív irányú használata módszerünk lényege. 7 oktatási intézménnyel együttműködve 2013-2014 év során.

 

(Waldorf Gimnázium - 3. tematika)

 

VÁRT EREDMÉNYEK

 

A program célja a fiatal internet és mobil használók vizuális műveltségének javítása, tudatos, minőségre törekvő átformálása. Úgy, hogy abba belekerüljenek az egyéni, családi, közösségi és népi hagyományok elemei. Tudatosítani a tanulókkal, hogy nem egyformaságra kell törekedni, hanem sokkal inkább az egyéniség megtalálására, amelyek gyökerei az eredetben, a családi vagy népi/nemzeti környezetben lelhetők meg.


Az utóbbi három évben országos és nemzetközi integrációs projekteket is megvalósítottunk a Norvég Alap, illetve az Európai Unió Kultúra Program támogatásával. Talán ez is jelzi, hogy van affinitásunk, hozzáértésünk és gyakorlatunk a hátrányos helyzetű és roma fiatalok művészeti alapú integrációjához. Ezen integrációs műhelyekben készült filmek és fotográfiák megtekinthetők ezen weboldalunkon, amely ifjúsági művészeti és oktató műhelyeink gyűjteménye. Az archívum részben megtekinthető Passport Control 17-től 24-ik állomások az itt készült munkákat tartalmazzák. Ezen közösen elkészített roma és magyar produktumok (filmek, fotók, zenék) mutatják, hogy kifejezetten sikeres és inspirációt adó volt ez az integrációt segítő oktatási folyamat. Emiatt szívesen fogadjuk jelen projekt során az iskolák problémás vagy hátrányos helyzetű és roma tanulóit. Kétszeres öröm számunkra, ha nekik tudunk segíteni jövőbe mutató célok találásában.
 

E szemléletformáló program keretében az intézményben a 2012/2013-as tanév második felében, és a 2013/2014-es tanév első felében 12 új foglalkozás indul el és a 2013-2014-es tanév második félévében fejeződik be. amelyek kb. 400 gyerek és fiatal számára biztosítanak sokoldalú ismeretszerzési és önkifejezési lehetőséget több alkalommal és többféle formában.

 

 

MEGVALÓSULT EREDMÉNYEK

 

A projekt előrehaladtával folyamatosan felhelyezzük weboldalunkra a tanulók által készített fotókat és filmeket, valamint a megvalósítást dokumentáló fotókat és videókat is. Mindezeket az egyes tematikák és azon belül az egyes alkalmak szerinti bontásban is le lehet gyűjteni.

 

A fotók elevi ilyen bontásban vannak felhelyezve.

 

A videóknál elsőre megjelenik minden film, de a lap alján vagy az oldalán lévő menűsorokban lehet időszakonként, iskolánként, témánként és alkalmanként tovább szükíteni a keresést.

 

FOTÓK
VIDEÓK
kattints a fenti címekre!

 

(Waldorf Gimnázium - 3. tematika)


SZAKMAI TARTALOM

 

Az „Újrahasznosított hagyományok” című projekt 12 új szakmai tematikával bővíti Alapítványunk szemléletformáló művészeti nevelési programját. A 12 tematika, a szakmai megvalósítók listájával itt érhető el!


A tematikák egyik eleme a vizuális szemlélet formálása a fotós és filmes oktatás különböző szintjein és műfajaink keresztül.

 

A már „mobiltelefonnal született” fiatal generációk számára a vizuális elemek használata elengedhetetlen szükségszerűség. A kutatások szerint közösségi életük egyre inkább az interneten kialakult virtuális közösségek valamelyike felé orientálódik, miközben ezzel arányban gyengülnek a családhoz, és a környezeti kisközösségekhez való kötődés elemei. Agykutatók már felfedezték, és a jövőben feltételezik egy bizonyos, az információs társadalom robbanásszerű fejődése következtében létrejövő, a genetikai kiválasztódás következményeként egyre nagyobb arányban megjelenő un. önző gén jelenlétét. Leegyszerűsítve az internet- és mobilfüggőség a közeljövőre olyan arányú valós közösségtől és családtól való elhatárolódást idézhet elő, amely következményei egyelőre felmérhetetlenek. A tudósoknak egyetlen ellenjavanlatuk van, hogy a gyermekek az információs világgal való találkozás időszakában, ami ma realistán gondolkodva erőszak nélkül nem akadályozható meg, azaz mindenképpen előbb-utóbb, de inkább előbb megtörténik, a művészetekkel való közösségekben való foglalkozással próbáljunk valamiféle egyensúlyt vagy ellensúlyt teremteni.


Ezen gondolatok mentén programunk nem egyszerű filmes és fotós oktatás, hanem minden kidolgozott tematikánk a családon, az ősökön, a környező kisközösségen, vagy tágabban a népi hagyományok keresztül kísérli meg a vizuális szemlélet formálását, azaz újrahasznosítja a hagyományokat.


Ezzel egyrészt azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok a régi családi fotográfiák és videók előszedésével kerüljenek közelebb a család múltjához, régi történetekhez, a néprajzi értékekhez emberközpontúan közelítve megérezzék a régmúlt emberek ruházkodásának, eszköz és fegyverhasználatának finomságait. Ezáltal és a korosztályokra méretezett szakértői előadások (Néprajzi Múzeum, Rómer Flóris Múzeum - volt Xántus János Múzeum, Cifra Műhely) történetei által közeli viszonyba kerüljenek a múlttal. Ezen élmények rögzülését tudja erősíteni, segíteni az ezen foglalkozások közben is zajló vizuális nevelés, azaz fotóra és videóra való dokumentálás. Amelyet a következő oktatási fázisban vágással feldolgozunk, azaz részleteit olyan állapotba hozzuk, hogy azok a szülőknek, barátoknak ajándékba adhatók legyenek. Azaz elküldhetők legyenek mms-ben, e-mailben, vagy felrakhatók a facebookra egy vizuálisan nem a gagyi, azaz vizuális környezetszennyezés kategóriában.

 


A régi családi fotográfiák mai technikákon újrahasznosítva többségében nemcsak „jópofa” ajándékok lesznek, hanem erősítik a család múltjának megismerését, egyúttal reményeink szerint a családi közösségi élmény megtartásához vezethetnek. Vélhetően, ha egyszer a tanulók eléggé belemélyednek pl. egy régi családi fotó digitalizálásán, facebookképessé tételén, valamint a családtól hallott háttértörténetek keresztül a család múltjába és az napi szinten és mutogatgatóan jelen lesz az információs hálójukon, telefonjukon, akkor a kötődés, a ilyen-olyan módon híres nagyapáról szóló történetekkel fűszerezve beépül kapcsolatteremtő és önazonosságot erősítő önképébe. Ha ezt több embernél elérjük, az már programunk sikerességét jelzi.


A néprajzi értékekhez, a múlthoz való közelhozás, annak vizuális feldolgozásától hasonló hatást várunk csak nem családi, hanem nagyobb közösségi, helytörténeti és népi értelemben. Ha pár fiatal csengőhangja egyszer csak átváltozik valamilyen népi alapú hangra, az sem kis eredmény.


Az egymásra épülő foglalkozáselemekkel a tanulás élménnyé válik, a projekt elősegíti a hon- és népismeret, a történelem, a művészetek rendhagyó, komplex elsajátítását. A foglalkozások egyéni szinten inspirálják az aktív megismerést, az önfeledt alkotást, az önkifejezést, a művészettel való élést, ugyanakkor jelentős közösségformáló és kapcsolatteremtő szerepük is van. A program megteremti az esélyegyenlőséget, figyel a szociokulturális hátrányok leküzdésére, a programelemek játékos, felszabadult, örömteli megvalósítására.
 

A projekt új pedagógiai módszert alkalmaz azzal, hogy egy-egy programot egyidejűleg több, egymással összehangoltan dolgozó szakember valósít meg. A foglalkozásvezetők együttes közreműködése lehetővé teszi a tematika igényei szerint a különféle munkaformák rugalmas váltakozását, elsősorban a kiscsoportos foglalkozásokat, lehetővé teszi a kiemelt figyelmet, a komplex program valamennyi elemének elmélyült feldolgozását, elősegítve valamennyi résztvevő egyéni és közös sikerélményét.


A program az adott korosztályhoz alkalmazkodva havi szakkör, témanap és témahét formájában valósul meg, és valamennyi csoport vetélkedőkön is részt vesz. A résztvevők a programokban változatos tevékenységeket végezhetnek, mint pl. múzeumlátogatás, múzeumi kutatás, műtárgyvizsgálat, műtárgyrejtvény, tárlatvezetési gyakorlat, műtárgymonológ, tárgygyűjtés, kézművesség, filmrendezés, filmforgatás, szinkronizálás, szituációs játék, vetélkedő, drámajáték, filmvetítés.


Nagy hangsúlyt kap a programban a környezettudatosság, az újrahasznosítás, a mesterséges környezet fenntarthatóságának vizsgálata és a takarékosság.
 

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
2024.06.03. 21:21

ŐRHEGY ART Művészeti Rezidencia program

A Mediawave Alapítvány és az Őrhegy Udvarház Közösségszervező Kft. ŐRHEGY ART Művészeti Rezidencia programot hirdet Európában élő alkotók számára nyárra és az őszi, szüreti időszakra egyaránt. Angol nyelvű kiírás: https://orhegyart.wordpress.com/
Magyar nyelvű fordításért írj üzenetet: orhegyudvarhaz@gmail.com

2024.03.12. 22:12

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es somogyfajszi Nyári Berekre!

Megnyílt a jelentkezés a 2024-es somogyfajszi Nyári Berekre!

A korábbi évekhez hasonlóan ismét vizuális, zenei, családi és gasztroműhelyekkel várunk benneteket!

 

Részletek és jelentkezés ITT.

TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK