www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2020. február SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2020.02.18.
0102030405060708091011121314151617181920212223242526272829

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ARCHÍV - Passport Control 1-46. - MEDIAWAVE Művészeti Műhelyek :: PASSPORT CONTROL 7. - Ravazd, 2008 :: FILM- és FOTÓMŰHELY tanárai és résztvevői :: ANASTASIIA MALIEIEVA (Odessza, Ukrajna)

ANASTASIIA MALIEIEVA

(Odessza, Ukrajna)

E-mail: studio_line@ukr.net

 

Rövid életrajz:
Szül. év:
1981
Iskola: 

Színművészeti Főiskola, Odessza

Film és Fotóművészeti Intézet, Kijev

 

Érdeklődési kör: érdekes emberekkel folytatott munka. Új ötletek szerzése új filmek kigondolásához, új képek kiagyalásához. És segíteni azoknak, akiknek tudok.
Azért szeretnék eljönni, hogy tehetséges és jó emberekkel legyen alkalmam ismét együtt dolgozni. Hogy sugárzó emberekkel találkozzam, hallgassam a zenét az új ötletek szellemiségének közepette.

 

Szinopszis:

"Feasta/Ünnep" - irodalmi forgatókönyv

 

A film fő témája az aratás, mikor a falu valamennyi embere megáll, hogy a természet ajándékait betakarítva ünnepeljen, mulasson.

Filmem alapötlete, hogy ebéd/-készítés közben mutasson be karaktereket, életképeken, asztali csendéletszerű beállításokon keresztül. Az asztalnál ülő embereknek mozgatórugója megfeleltethető annak, ami egyébként az életben is motiválja őket.

A képrögzítés alapvetően dokumentarista jellegű lenne. Mozgó kamera képei vegyítve állóképekkel, stabil beállításokkal, képregényszerű illesztésben. A zene pedig hagyományos népzene.

 

A történet helyszíne egy aranyos, napfényes falucska. Éppen készül az ínycsiklandó étel a mulatságra. Vágják, aprítják a zöldségeket, hagymát pirítanak a fazékban. A konyha tele illatos gőzzel. Szép kezek lisztet szitálnak a gyúródeszkára. Látjuk, amint meggyúrják a tésztát. Különféle salátákat készítenek, bort és tejet öntenek szép kancsókba. Mindezek a folyamatok különféle kezek előadásában láthatók, mint afféle reklámban. Mindeközben sok-sok részlet megmutatva. Ezt követően látjuk, amint a kezek szépen megterítik az asztalt, gyönyörű abrosszal és hasonlóan szép étkészlet szoros egymásmellé pakolásával. Aztán a kezek felszelik a húst, és az egyéb finomságokat is szervírozzák, majd megkezdődik az evés és a mulatság!!

Az emberek tányérjaikba szedik a húst, illetve a bor, a gyümölcslevek és a víz is poharakba kerül. Lassacskán viszont a békés evés ritmusa átfordul eg brutális képbe, az emberi kapzsiság felszínre törésével egyidőben. A konfliktust valami kis semmiség szüli. Valaki túl sokat evett, vagy túl sok bort ivott. Valakinek nem jutott  kellőképpen ízletes, ínyérevaló falat a csirkéből, valami ilyesmi...

Tehát a kezek pusztításba, rombolásba kezdenek az békés asztalon. Az asztalon levő váza a virágokkal felborul, eltörik. A bor csorog le az asztalról. Néhány pohár eltörik. A kenyér szétmorzsálódva borítja be az asztalt. Azt látjuk tehát, amint a kezek dúlják fel az ünnepi asztal rendjét és veszett módon pusztítják azt. Hirtelen egy mocskos cipő lép az asztalra és táncolni kezd.

Ekkkor meglájuk az egész teljes csoportot, az embereket, akik az asztalt körülveszik /vették az eddigiekben is/, a maguk valójában, egy képben kezeikkel, és nem mint eddig, azoktól külön bemutatva. A kistotálja a mulatozó, immár vígkedélyű parasztembereknek, akik táncolnak. Mindenki vidám, boldog. A zenészek ráhúznak a nótára, az emberek kezüket-lábukat össze-vissza lengetve-riszálva táncolnak. valaki az asztal tetején táncol. Megölelik, megcsókolják egymást. Ez a kép mutatja az egésznek a katarzisát. Minden a feje tetején, nagy össze visszaságban hever szerteszét. Valaki az asztal tetején ropja, egy másik nem sokkal odébb tőle. Valakik az asztal alatt ölelkeznek, mások a pason hevernek.

 

Rövig szünet (fekete) után látjuk, hogy hamarosan leszáll az est. Lámpák gyúlnak. Látjuk asztalunkat, melyen csupán néhény pohár van és pár koszos tányér rajta némi kajamaradékkal. Egy alak az asztalon alszik, fejjel tányérjába dőlve. Egyszercsak magához tér, felkel, és egymagában táncolgatni kezd. Aztán tánc közben eldől és...

 

VÉGE

 

A történet vezérfonala a virág a vázában. A történet kezdetén a virág szép friss lesz. A szép kezek vázába, vízbe teszik, aztán ráhelyezik később az asztalra. Majd amikor a romboló tivornya a tetőfokára hág, a váza felborul, a víz elfolyik, a virágok pedig víz nélkül maradnak, száradni kezdenek. Tánc közben, mikor jókedvűen táncikál az egész kóceráj, valaki fogja, és újból vázába teszi. Legvégül pedig, mikor a magányos táncos vígadozik, beletesz a kalapjába v. hajába egy szálat, vagy fogai közé veszi.

 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK