www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2021. január PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2021.01.27.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ARCHÍV - Passport Control 1-46. - MEDIAWAVE Művészeti Műhelyek :: PASSPORT CONTROL 7. - Ravazd, 2008 :: a MŰVÉSZETI TÁBOR és a BAKONYALJI VIGASSÁGOK 2008 ravazdi programja :: RAVAZD, 2008. július 25.

 Július 25.

/péntek/
RAVAZD
ŐRHEGY
 
10-18:00 RING SE ÍJÁSZTÁBOR
 
 
 
ŐRHEGY FESZTIVÁL
13:00 KISPÁLYÁS FOCIMECCS
Barátságos labdarúgó-mérkőzés, avagy az aranylábúak nemes küzdelme (MEDIAWAVE Rockers – Ravazdi Aranylábúak – Marokko United)
 

 

RAVAZD
UDVARHÁZ
Őrhegy u. 23.
 
10-18:00 SZE ÉPÍTÉSZ ALKOTÓTÁBOR (Almáskert)
10-18:00 UNDERGROUND ÉS JAZZ MŰHELY PRÓBA (Udvarház pajta, Almáskert)
 
 
20:00 KONCERT - ABDELJALIL KODSSI & WLAD MLOUK LAHWA (MAROKKÓ)
www.myspace.com/abdeljalilkodssi
A gnawa zene afrikai, arab és berber vallási dalok és ritmusok keveredéséből született, a jelenleg nagyrészt Marokkóban és Algériában élő Gnawa törzs hagyományaként terjedt el Afrikában és a bevándorlóknak köszönhetően Európa déli országaiban.
Több óráig tartó szeánszaikon a zene súlyos transz-élménnyel párosul, sosem szűnő energiájában a zene egyszerre imádság és az élet ünneplése, és gyakran nagyon látványos tánccal párosul. De betegek gyógyítását szolgáló szertartásokon is alkalmazzák.


Marokkóban a Gnawa közösségek tagjai - kiknek eredete Fekete Afrika országaiba nyúlik vissza -, elsősorban rabszolgák voltak, illetve az ő leszármazottaik. Moulay Ismail szultán uralkodása alatt (1672-1727) Meknes környékére, Moulay Abdellah idejében (1757-1790) Essaouira vidékére deportálták a gnawákat, mint rabszolgákat hazájukból, az akkori Szudán nyugati (Mali, Guinea, Ghána) részéből. Ők alkották a fekete serifi gárdát.
A gnawák egyesítik a zenét és a gyógyitást rituális éjszakai, transzba hajló szertartásaik (Lila) során. A zene ritmikus, a szövegek az iszlám szent szövegeiből és az afrikai népi versekből táplálkoznak, rituális szeánszokon férfiak és nők órákon át transzban dülöngéltek dobok, csengettyűk és egy háromhúros gitár hangjára.
"Csak annyit tudok, hogy amikor reggel hatkor valahogyan "kijózanodtam", egyáltalán nem éreztem fáradtságot" (egy európai zenész szemszögéből…)


A hozzánk érkező marrakesi WLAD MLOUK LAHWA zenekart az idős Abdeljalil Kodssi vezeti, akit annak idején munkahelyén, egy borbélyüzletben fedezett fel Juan Goytisolo, híres spanyol író. Munkája mellett ezidőtájt már sokat játszott szülővárosában Marrakesben, és hamarosan az író meghívásának köszönhetően Spanyolországba és Franciaországba is eljutott. A gnawák hírnökeként sok irányban sikerült terjesztenie népe zenéjét, a legkülönlegesebb együttműködésnek a híres amerikai trombitás, Don Cherry nevéhez köthető, vele a művész élete végéig, 1995-ig dolgozott együtt.23:00 GNAWA TRANCE PARTY - PASSPORT CONTROL performance
A ravazdi erdő magas fái közt éjjelente különös dolgok történnek. Itt lidérces fények gyúlnak, ott földöntúli zörejek hallatszanak, emitt furcsa erdei lényekbe ütközhet a betévedő halandó. A lüktető dobszó, a hevült tánc, a szertartászene az, ami előcsalogatja rejtekhelyükről a bakonyalji erdő különös teremtményeit, akik ilyenkor megmutatják, kik is ők valójában...


 

 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK