www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2020. július SzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsP Aktuális program:
2020.07.11.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ARCHÍV - Passport Control 1-46. - MEDIAWAVE Művészeti Műhelyek :: PASSPORT CONTROL 7. - Ravazd, 2008 :: a MŰVÉSZETI TÁBOR és a BAKONYALJI VIGASSÁGOK 2008 ravazdi programja :: Mi is a BAKONYALJI VIGASSÁGOK?

Mi is a BAKONYALJI VIGASSÁGOK?

Egy lassan növekvő, megyehatárokat átívelő, régiós fesztivál és alkotótábor folyam, amelyben az önkéntes résztvevő települések lakosai, formális és nem formális civil szervezetei, vállalkozói, önkormányzatai megmutathatják azt, amire büszkék múltjukból és jelenükből, szellemi és természeti értékeik közül. Érdeklődve figyelik, hogy fiatal fotósok, filmesek, építészek és muzsikusok mit látnak belőlük, milyen alkotásokat, produkciókat hoz ki belőlük a „hely hangulata”. Hogyan szedetik elő velük fiókok mélyéről az öreg fotókat, fejtetik fel vélük múltjukat, emléktöredékeiket régen történt eseményekről, kedves személyekről, ősökről.

Új, kifelé nyitott helyi ünnep kialakítása, a hagyomány felelevenítése és annak jelenben való megőrzése és megmutatása a programsorozat célja, amely aktivitást, azaz tevékeny részvételt feltételez a résztvevők irányából is. Ellentétben a mai trenddel, amely azt sugallja a médiákból, hogy a közösségi érzés megvehető.

A BAKONYALJI VIGASSÁGOK ezzel szemben a régi közösségi érzést szeretné visszahozni, a mába illeszkedve. Mert régen a közösségi események, mulatságok, mai szóval bulik, attól voltak kis ünnepek, hogy mindenki belevitte azt, ami belőle pozitív volt a közösség számára, aminek örültek a többiek. Van, aki keletlent vitt, van, aki Otelló bort. Van, aki finom vadpörköltet tudott készíteni bográcsban. Van, aki a jópofaságát, vicceit, társaságot mulattató személyiségét tette bele. Van, aki próbálta összeterelni a bizonytalankodókat, más a fedelet adta az ünnephez.

A BAKONYALJI VIGASSÁGOK olyan ünnep kíván lenni, ahol a helyiek és a kívülről jövő érdeklődők is jól érzik magukat, kapcsolatok, barátságok, jövőbeni együttműködések szövődhetnek. A rendezvény nem tömegeket akar vonzani, mert a tömegesedés ellentétes ez előzőekben felsorolt célokkal, a tömegben az egyén csak szemlélődővé, nézővé válik, legjobb esetben is csak már meglévő ismerőseivel érintkezik. Ezért fontos az eltömegesedés ellen a több kis helyszín kialakítása, ahol mindenki a közösség aktív része lehet. Örülnénk, ha a programban szereplő községek lakosai és vezetői látogatnák egymás rendezvényeit, programokat cserélnének, mert egyszerűen fogalmazva, normális dolog az, ha kíváncsiak vagyunk egymásra, egymás tevékenységére, értékeire. Reményeink szerint Európa nemcsak határokkal lezárt országok, megyehatárokkal elválasztott régiók, községhatárokkal elválasztott falvak összessége. Próbálkoznunk kellene eme magunk által felállított szellemi vasfüggönyök bontogatásával. Darabjait inkább vigyük haza, díszdobozban, vitrinünkbe.

A BAKONYALJI VIGASSÁGOK tulajdonképpen egy szervezők által biztosított keret, amit a helyi és kívülről jött résztvevők töltenek meg tartalommal, önmagukkal. Ezért az alant látható program csak egy váz, sokak által összehordott programsor, amely továbbra is várja az eseményhez megvalósítható programmal csatlakozni vágyó magánszemélyek, civil csoportok, vállalkozók, további falvak jelentkezését. Az internet segítségével az új programok köztudatba vitele is megoldható.

Hartyándi Jenő
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
PARTNER OLDALAK